Desszertekhez, csokikhoz, különleges hal és húsételekhez. A levendula a Földközi-tenger mellékének jellegzetes növénye. Már az ókori rómaiak is használták fürdővíz illatosítására vagy fejfájás csillapítására. Latin neve is a lavare, a mosni igéből eredeztethető. A szárított virágokat házaikban szétszórták, hogy felfrissítsék a légteret. A virágzatát gyűjtik, sötét, de meleg helyen szárítják. A szárított virágzat kellemesen kesernyés ízű. Fűszerként főként Dél-Európában használják. A levendulával egytálételeket, valamint hal- és húsféléket ízesíthetünk. Édességeknek is különleges ízt ad. A levendula a híres provence-i fűszerkeveréket alkotja. Gyógyászatban – az illóolaj tartalma miatt – bőrfertőtlenítésre, vérbőség előidézésére külsőleg, belgyógyászatban: idegrendszeri, bántalmak, bél- és gyomorgörcsök enyhítésére használják.