Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Naspolya

500 g

495 Ft ( 990 Ft/kg)

- +
Cikkszám: 500g

Készleten

Kategóriák: , , ,
Származási ország: Magyarország

A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam”

Lippay János: Posoni kert (1667)

naspolya (vagy népiesen lasponya, esetleg miszpolya) nem egy túlságosan vonzó küllemű gyümölcs; leginkább talán egy szolidan rothadó almára emlékeztet, amit ráadásul még ki is beleztek.Cserébe viszont remek lekvárt, szörpöt, befőttet, sőt, akár bort vagy sajtot is készíthetünk belőle, de önmagában is nagyon finom (és egészséges!), már persze ha valaki szereti ezt a jellegzetesen fanyar, savanykás ízt.

Az mondjuk tény, hogy a naspolya népszerűsége valóban folyamatosan és drámaian hullámzott a történelem során. Az ókori görögök és rómaiak még két pofára tömték magukba, a népvándorlások korában hanyagolták, Nagy Károly idején ismét kedvelt gyümölcs lett, majd pár évszázad után megint lanyhult iránta az érdeklődés, de aztán a reneszánsz kori tudomány és művészet újra népszerűsíteni kezdte, és így tovább – ahogy azt Surányi Dezső gyümölcsprofesszor pár éve összefoglalta az Élet és Tudomány hasábjain; ő egyébként ugyanebben a cikkben méltatlanul elhanyagolt gyümölcsnek nevezi a naspolyát.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot