Brazil bors, rózsabogyó néven is ismert fűszer a rózsabors, amely nem valódi bors. Brazília, Argentína, Paraguay környékén őshonos. A rózsabors az úgynevezett borsfa termése. Az érett bogyókat megszárítják és sólében áztatják, körülbelül 4 mm-es nagyságú, egymagvas csonthéjú termések. Édes és aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, hiányzik belőle az a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki. A termések körülbelül 3-5% illóolajat tartalmaznak. Az édes íz a jelentős mennyiségben tartalmazott cukorra vezethető vissza. Szárítva feldobja a borskeverékeket, ezeket mozaikborsnak vagy színes borsnak is hívjuk. Frissen, mozsárban törve vagy őrölve adjuk az ételhez, hogy illóolaj tartalma megmaradhasson.