Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Ruccola

100 g

599 Ft ( 5990 Ft/kg)

- +
Cikkszám: 1db

Készleten

Kategóriák: , ,
Származási ország: Olaszország

A rukkoláért főleg a déli országokban rajonganak, de nálunk is egyre divatosabb. Pitypanghoz hasonló sötétzöld, erősen szeldelt leveleit fogyasztjuk inkább.

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola
Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és
forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér
porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük
étrendünkbe.

A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén.

A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként
fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis
a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz
elviselni.

A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az
álnokság jelképének tartotta.

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag
(kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására
csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az
emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.

Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt – szeplők
ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag
megszüntetésére – használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet
készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként.

Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós
anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.

Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát,
elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.

A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi
a nyirokrendszert és a csontokat.

A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések
szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.

Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja
a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos
fogásokhoz.

Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával,
bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot
helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros
sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot