A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.
A fekete szeder a rózsafélék családjába tartozik és nagyon gazdag vitaminokban, illetve ásványi anyagokban. Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B6- és a C-vitamin, illetve van benne folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz. A réz és a vas miatt ajánlatos a fogyasztása a vérszegénységben szenvedő betegeknek. A benne lévő kálium miatt a magas vérnyomásban szenvedők se feledkezzenek meg erről a csodálatos gyümölcsről. A gyümölcs az érfalakat is védelmezi és erősíti, a fekete szederben lévő kalcium pedig a csontokat és a fogakat erősíti. A szederben sok szalicilát található, amely egyes kutatások szerint képes megakadályozni a vastagbél rákos sejtjeinek a fejlődését.
A fekete szeder rendszeres fogyasztásával védelmet élvezhetünk a szív- és érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben, de általa az elhízást is kivédhetjük. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszabb ideig megmaradhat jó a memóriánk.
Ebben a gyümölcsben megtalálhatók még az antocianinok, amelyek a szemünk védelmét és egészségét is képesek biztosítani. Például ezek a vegyületek nyújthatnak segítséget a sárgafoltok kialakulása ellen.
A fekete szeder nagyon sok pektint, szénhidrátot és rostot tartalmaz. Ezek a ballasztanyagok nem csupán az emésztést segítik elő, hanem a koleszterinszintet is rendben tartják. Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoid vegyületeknek köszönheti. A fekete szeder rendszeres fogyasztása immunrendszert erősít, gyulladást csökkent és daganatellenes hatással is bír. Ez utóbbi hatást legfőképpen ellagsavtartalmának köszönheti, mivel képes megkötni a szervezetben kialakuló karcinogén anyagokat, amelyek köztudottan a daganatos megbetegedések legfőbb kiváltói, okozói.