A szegfűszeg az ún. fűszerszigetekről, az indonéz Malaku-szigetekről származik. Tüzesen csípős, enyhén égető ízű, intenzív illatú fűszer. Különféle édességeket, süteményeket és puncsokat ízesíthetünk vele. Különleges aromája a hús- és halételeknek, vadhúsoknak, szárnyasoknak, egytálételeknek, vöröskáposztából készült ételeknek, mindenféle páclének és kolbászféléknek igen pikáns ízt kölcsönöz. Fahéjjal és kardamommal együtt használva a csokoládénak is különleges aromát ad. A szegfűszeg többféle fűszerkeverék összetételében is szerepel, mint például az indiai garam masala, az arab baharat és a kínai ötfűszerkeverék, a francia quatre épices és nem hiányozhat a híres worcestershire-szószból sem. Illóolaja fertőtlenítő és tartósító hatása miatt fogkrémekben, szájvizekben, garatöblítőkben megtalálható. Segíti az emésztést. Enyhíti a fogfájást, ha a fájó fogra illóolajba mártott gézt szorítunk.