A cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született meg. Nagyon alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvence, egész évben. A mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség. Őshazájában már több ezer éve szerves alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik század környékétől kezdve vált népszerűvé.
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket.
Értékes alkotóeleme lehet fogyókúrás étrend kialakításakor, hiszen 100 grammjában átlagosan mindössze 16 kalória található. Emellett rendelkezik enyhe hashajtó hatással is, illetve magas víztartalmának köszönhetően kiváló vértisztító is. Erősen lúgosító hatású növény, így segít megakadályozni szervezetünk túlsavasodását és helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, amely sok betegség megelőzésében szolgál. Számos diétába beilleszthető, változatosan elkészíthető zöldség.
Tápcsatornáink számára laza szerkezeténél fogva könnyen hasznosítható zöldség, amelyet természetesen nagymértékben befolyásolja elkészítésének módja. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni egy-egy cukkinis fogás elkészítésekor, ezáltal megkönnyítjük emésztését szervezetünk számára. A legkedvezőbb, ha sütőben készítjük el a cukkini ételeinket vagy még jótékonyabb, ha nyersen fogyasztjuk azt, például salátaként.