A gránátalma jellegzetes alakjáról, színéről és a gyümölcs tetején ülő koronáról ismert és felismerhető. A gyümölcs királyi megjelenésű, és egészségügyi hatásait ismerve, királyi is. Fogyasztása révén könnyedén biztosítható az elegendő gyümölcsbevitel, és fontos lépés az egészséges élet felé. A gránátalma rostban gazdag, ennek révén védi a szívet és biztosítja az egészséges emésztést. Rosttartalma megóvja a szervezetet a keringési problémáktól, csökkenti a diabétesz kockázatát, és segíti az emésztőrendszer hatékony működését. Naponta egy gránátalma elfogyasztása a megfelelő teljeskiőrlésű gabonák és zöldségek bevitele mellett biztosítja a normál bélműködést. Egyetlen gyümölcsben 3,5 gramm rost van, ami a napi ajánlott bevitel 9-13%-a.
A gránátalma fogyasztásával nagymennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni: ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabadgyököktől. A szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit, ennek révén rákot és szívbetegséget okozhatnak. A gránátalmában található antioxidánsok (tanninok, polifenolok, antociánok) felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel, megelőzik a betegségeket, de ehhez az kell, hogy naponta fogyasszunk gránátalmát. A gránátalma C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
Vitamintartalma révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít. Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában. Egy gránátalma a napi C-vitamin szükségletnek 10-12%-át fedezi.
A gránátalma remek választás, ha nassolni támad kedvünk. Édes íze révén kielégíti az édesség iránti vágyat, azonban kevés kalóriát és rengeteg hasznos és egészséges tápanyagot, vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló egészséges édesség. Hogyan fogyasszuk a gránátalmát? Amikor feltörünk egy gránátalmát, látni fogjuk, hogy apró vörös tokokkal van tele. Ezeket a golyócskákat maglepelnek hívjuk, és gyümölcslével veszik körül az apró magokat. A magvak természetesen elfogyaszthatók a tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk.