Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Áfonya

250 g

2 000 Ft ( 7999 Ft/kg)

- +
Cikkszám: 250g

Készleten

Kategóriák: ,
Származási ország: Spanyolország
Havasi meggy, havasi meggykóró, kukujza, kukajsza, afinya, molabogyó − igen, ez mind-mind a fekete áfonya neve. Vadételek mellé szószt, mártást, süteményt, tölteléket, lekvárt, szörpöt, teát, bort és pálinkát egyaránt készíthetünk belőle, ízesíthetünk vele levest, köretet, pikáns édességeket.

fekete áfonya Észak- és Közép-Európában honos, az erdélyi havasok és alpesi tájak jellegzetes nyári gyümölcse, 2500 méter tengerszint feletti magasságig megél. Hazánkban a Sopron környéki, a Vas és a Nógrád megyei erdőkben, ritkábban a Nyírségben fordul elő.

A fekete áfonya alacsony félcserje, amely savanyú tölgyesekben, bükkösökben, fenyőerdők szélén érzi jól magát, csoportosan nő, és kisebb borsó nagyságú, sötétkék termést hoz a levelek tövében.

fekete áfonya története lenyűgöző. Az 1700-as években James Cook kapitány megjegyezte, hogy az áfonya növényeket a tehenek nagyon kedvelték, ami magyarázza a tehén neme latin nevét.

A közönséges név, a fekete áfonya egy régi skandináv szóból származik. Ezeket nyersen fogyasztják el tejszínnel, lekvárt, zselét és tortát készítenek belőle. A leveleket teához használják a Hebridákban. A bogyókat Írországban a hagyományos ünnepségek részeként használták. Volt egy különleges ünnepi fesztivál, amelyet Bilberry Sunday-nak vagy Blaeberry Sunday-nak neveztek, amely augusztus 1. legközelebbi vasárnap volt. Ehhez a Lughrasa nevű pagn fesztiválhoz társult a kelta mezőgazdaság istenének tiszteletére. Ez a fesztivál a betakarítás kezdete. Eredetileg pogány ünnepségen alapult, amely később alapjául szolgált a Lammas vagy a Loaf-Mass számára Angliában. A fesztivál ideje alatt bogyók voltak speciális rohanókosarakban szedve

A fekete áfonya bogyóit úgy nyersen, valamint befőzve eszik, főzeléknek is megfőzték. Szárítva fructus myrtilli és bacca myrtilli néven szerepel az áfonybogyó a gyógyászatban. Az áfonybogyót hasmenés ellen szokták használni, mert csersavat tartalmaz. Íze savanykás-édes, kissé fanyar és összehúzó. Újabban (1906) a leveleit is használják a gyógyászatban (folia myrtilli), de kereskedelmi cikket jelenleg csak a bogyók képeznek. A bogyó nedve vízzel elegyítve kellemes frissítő mindenféle lázas állapotokban.

Nem elvetendő, hogy különösen finom, öröm fogyasztani, ugyanakkor nem magas a kalória tartalma. Ez egyrészt a fogyókúrában segít, másrészt a cukorbetegeknek is jótékony hatású.

Talán az egyik legizgalmasabb és fontos tulajdonsága az áfonyának, hogy a hajszálereket jól karban tartja. Ez az egyik fontos tulajdonsága a cukorbetegek számára, hiszen, minden cukorbeteg tudja, hogy azok a szerveik mondják fel először a szolgálatot, amelyekben hajszálerek vannak, végtagok, szem, egyes belső szervek.

Nagyon érdekes, hogy a szemre gyakorolt jótékony hatását az angol pilóták ették észre. Mikor áfonya lekvár fogyasztottak éjszakai bevetés alkalmával, észrevették, hogy sötétben kevésbé kell erőltetni a szemüket, és nem fárad el a szemük annyira egy bevetés alkalmával, az áfonyában lévő antociánok, csökkentették a légelhárító fényszórók, vakító hatását.  Az antioxidánsok közül az antociánok segítik ezt a hatást. Még ezzel kapcsolatos, hogy a napfény által okozott károsodás ellen is véd.

 

Az áfonyában és általában a színes gyümölcsökben jelenlévő anticiánok segítik a kollagén szintézist, amelyek a bőr és a kötőszövetek egészségéhez frissességéhez nélkülözhetetlenek. Ez már a fiatalító hatást segíti.

Az antociánok közül meg kell még említeni a proantociánokat, és a flavonolokat.

Még mindig a szemről. A mai világban mikor a TV-t számítógép monitor, vagy éppen az okos telefont használjuk, nagyon fontos a szem védelme, ha lehet természetes úton. Ugyanígy a cukorbetegek retináját is védi.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot