Az Amerikából származó földimogyoró nem a mogyorófélék, hanem a pillangós virágúak családjába és a hüvelyesek rendjébe tartozó meleg- és fényigényes, közepes vízigényű növény. Termésének közel 25 százalékos fehérjetartalmával kiemelkedően magas tápértéket képvisel, amelynek alapján akár a szuperételek közé is sorolható.
A belőle készült olaj kiváló minőségű, és a növény kedvező összetételű zsírsavakat tartalmaz, amelyek alkalmassá teszik a húsok részbeni helyettesítésére.
Shelly Nutt, a Texasi Földimogyoró Tanács igazgatója szerint „a földimogyoró az egyik leginkább fenntartható módon termeszthető, magas tápértékű élelmiszer forrás”.Bár Magyarországon a földimogyorót jóformán csak rágcsálnivalóként fogyasztják, Amerika-szerte viszont számos ételkészítmény alapanyaga lehet. Ezen túlmenően a termesztése kifejezetten környezetbarát, más szántóföldi növényeknél jóval kevesebb vizet és növényvédő szert igényel, sőt növeli a talaj nitrogéntartalmát, és kevesebb üvegház-hatású gázt bocsát a levegőbe.