Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Kelkáposzta idei

1 kg

899 Ft ( 899 Ft/kg)

Sok benne a fehérje, és az ásványi anyag. C-,B1-, és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.

- +
Cikkszám: 1kg

Készleten

Kategóriák: , , ,
Származási ország: Magyarország

A kelkáposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért átteleltethető; a szárazságot is jobban tűri. A kelkáposztáról sokunknak a menzai frankfurti leves, és a főzelék jut az eszébe. Pedig a kelkáposzta nagyon sok kiváló étel alapanyaga lehet.

A kelkáposztáról sokunknak a menzai frankfurti leves és a főzelék jut az eszébe. Pedig a kelkáposzta nagyon sok kiváló étel alapanyaga lehet. Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik. Itthon a déli területeken termelik, elsősorban Mohács és Szentes környékén.

Rokonai az összes káposztafélék, közelebbi a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol is, távolabbi rokona például a kínai kel.

Rokona a fejes káposztának is, de a legfőbb különbség, hogy a levelek nem tömörek, hanem lazán simulnak egymáshoz, és a felületük is sokkal fodrosabb, egyenetlenebb. Színe sötétebb, íze lágyabb, mint a fejes káposztának.

Létezik sima levelű és fodros változatban is. Egyes fajtái rendkívül télállóak és még a hó alatt is kibírják, de általánosságban elmondható, hogy könnyebben termeszthető, mint a fejes káposzta. Fagymentes termesztési területein pedig több méter magasra is megnőhet.

Hogyan tároljuk? Hogyan készítsük elő?

Földdel befedve vagy gyökerestül nedves homokba állítva áttelel, de a szárától megfosztva a hűtőszekrényben túl sokáig nem áll el.

leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.

Kelkáposzta a konyhánkban

Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Jól áll neki a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.

Az igazán profik nem hagyják ki a húslevesből és a zöldséglevesekből sem. A bablevesnek is nagyon jól áll néhány zsenge kelkáposztalevél.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot