Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Madársaláta

100 g

680 Ft ( 6800 Ft/kg)

- +
Cikkszám: 1db

Készleten

Kategóriák: , ,
Származási ország: Olaszország

A mérsékelt égövi Európában őshonos madársaláta vadon, szinte gyomnövényként terem Kis-Ázsiában és a Kaukázusban. Hazánkban a budai hegyekben található meg. Fagytűrő képessége és igénytelensége miatt századok óta az egyszerű nép kedvelt salátafélesége volt. Nemzetközi elismertségre XIV Lajos francia király udvari szakácsa emelte.

A galambbegy-saláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli hónapokban. B9-vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. A bétakarotin védi bőrünket a nap káros hatásai ellen is.

Gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését.

Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdésében.

Kalóriatartalma alacsony: beilleszthető fogyasztó vagy fitten tartó étrendbe. Ez annál is inkább így van, mivel a galambbegy-saláta 92,8%-a szöveti víz: segít a szervezet hidratálásában és méregtelenítésében.

Vastartalma kiemelkedően magas: sportolóknak, lábadozóknak, időseknek, kismamáknak és gyermekeknek különösen ajánlott. A vas kedvező hasznosulását a gazdag C-vitamin tartalom segíti elő.

Sok benne a kalcium a réz, cink, magnézium és foszfor. Remek étvágyjavító, enyhe hashajtó hatású.

Íze dióra emlékeztető, enyhén borsos. A nagyobb levelek kissé kesernyések.

Markáns ízével a vajas kenyeret is elvarázsolja. Tejfölös túróval keverten, esetleg felkockázott kemény tojással gazdagítva készítsünk belőle krémet.

Kiválóan vegyül gabonakásával.

Ha salátához adjuk, utolsóként tegyük a keverékhez. Ha ecettel vagy citromlével készítjük, hosszabb ideig megmaradnak értékes anyagai.

Illik hozzá a fokhagyma, salottahagyma, grapefruit, spárga, zeller, gomba, káposzta, zöldbab, paradicsom.

Ízét jól kiemeli az olaj, dióolaj.

Kiválóan ízesít rizottót, omlettet, burgonya- és céklasalátát.

Vitamin- és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. Ha már főzzük, válasszuk a kíméletesebb gőzben párolást. Ekkor a színét is megtartja. A leves is jó megoldás, mert akkor a lében elfogyaszthatjuk a kioldódott vitaminokat és ásványi sókat.

Forrás: Tudatos vásárló

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot