A Káposztarepce (Brassica napus L.) termesztett növény. A növényolaj előállítás egyik fontos faja. A növény 1,0 – 2,0 m magasra növő, laza fürtös, sárga virágú növény. A magtermés jelentősen javul a méhek megporzó munkája miatt.
Tavasszal az akác virágzását megelőzően április végén, május legelején gyűjtik a méhek.
Nagy odafigyelést igényel a méhész részéről, hogy méze ne kerülhessen bele az akácmézbe, mert annak kristályosodását okozza.
Frissen pergetett mézként: Halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méz.
Krém mézként: A repceméz nagyon könnyen kristályosodik, kikristályosodva szinte fehérré válik, és nagyon finomszemcsés, krémes megjelenést kap. A krémméz a természetes kristályosodás közben, folyamatosan kevert mézet jelenti. A keverés hatására egyenletes, finomszemcsés, krémes lesz a kristályosodó méz. A keverésen kívül semmi más beavatkozás nem történik, nincsenek hozzáadott anyagok!
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!