Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Ringló szilva rozé

kb. 500 g

kb. 1 500 Ft ( 2999 Ft/kg)

- +
Cikkszám: 500g

Készleten

Kategóriák: ,
Származási ország: Olaszország

A nyár végi kirándulások közben gyakorta találkozhatunk vadon termő, gyümölcstől roskadó ringlófákkal. Ezek a gyümölcsök éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak. Igaz, az érettség egyetlen tesztje, ha megkóstoljuk a piros, zöld vagy sárga gömbölyű termést.

A feltehetően kis-ázsiai eredetű ringló nevéhez különféle történetek, legendák kapcsolódnak. A francia Reine Claude (Claude királyné) típusú gyümölcs története szerint egy, a XV. században élt bretagne-i hercegnő, később I. Ferenc hitveseként ismert és a nép által szeretett Claude királyné tiszteletére keresztelték el az édeskés gyümölcsöt, amit a kor egyik leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról.

ringló ezen elnevezése olyan elterjedt volt Európában, hogy az 1881-ben Dobos C. József által írt Magyar-Franczia szakácskönyvben a ringló Reine Claude néven szerepel. A gyümölcs felhasználási javaslata a cukorszirupban történő eltevés, illetve a friss gyümölcsös tészták között is szerepel egy Reine Claude lepény. Feltételezhetően a Reine Claude-ból elnémetesedett Ringlotte félrehallásából született a ringló szavunk is, ami ezt a gyümölcsfajtát fedi. Az örmény, török közvetítéssel Európába jutó ringló a kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedésnek köszönhetően a Greengage nevet kapta. Történt ugyanis, hogy egy Párizsban tanuló angol pap, név szerint John Gage néhány fiatal Reine Claude fácskát küldött testvérének, Sir William Gage-nek. Csakhogy út közben a fákról eltűntek a címkék, így a kertész a küldő (és egyben az új tulajdonos után) Green Gages-nek nevezte el őket. A név a fákon és a gyümölcsökön is rajta ragadt, a mai napig ezen a néven ismert Angliában.

Magyar Elek méltán híres receptgyűjteményében, az 1939-ben megjelent Ínyes mester szakácskönyvében több ringlós recept is található, bár a süteményekben való felhasználás helyett inkább a ringló eltevésén van a hangsúly. A könyvben található kompót recept, Doboshoz hasonlóan feltűnik a cukorszirupban eltett ringló, illetve megtalálható még benne a ringlódzsem és a lekvár is.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot