Savanyításhoz, Közel-keleti ételekhez. A sumach egy vadon növő cserje, ami a Közel-Kelet szegény termőtalaján is jól megél, ezért az ottani étkezési kultúra jól ismert fűszernövénye. Az ókori Rómában a sumach-ot nem csak por alakban, gyógyszerként és húsokat feljavító fűszerként alkalmazták, hanem a bogyókban rejlő illóolajat is kipréselték, majd ecettel és olívaolajjal elkeverve mártásokat készítettek belőle. A sumach aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és – citrusokra emlékeztetően – fanyar. A sumach ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját. A sumach nélkülözhetetlen eleme a Közel-keleti, különösen a libanoni konyhának, Görögországban elsősorban a húsokat ízesítik vele, de gyakorta fűszereznek vele Törökországban, ahol savanyításra is használják. A sumach tipikus fűszere a kebaboknak, ezzel a fűszerrel dörzsölik be a húsokat sütés előtt. A sumac-ból nyert olajjal salátaönteteket, illetve a porított fűszerrel ragukat, rizsételeket és zöldségféléket ízesítenek.