A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb. 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak. Az akácfa 20-30 méter magasra növő, fehér fürtös virágzatú növény. Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem! Akác virágzása […]
A mangó Indiából indult világhódító útjára, több mint 4000 évvel ezelőtt. Az időszámítás előtti századokban már egész Ázsiában ismerték, a X. században az araboknak és a perzsáknak, a következő évszázadokban pedig a portugáloknak köszönhető továbbterjedése. Európába az 1700-as években hozták angol utazók a „keleti gyümölcsök királyát”. Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában és Amerikában […]
A vörös káposzta vagy lila káposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgásabb színűek a levelei. Akár indikátorként is használható. A fejes káposzta a keresztes virágúak családjába tartozik, rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, […]
A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. A zöld citrom trópusi és szubtrópusi éghajlaton, feltehetően Délkelet-Ázsiában őshonos fák termése, amely arab kereskedőknek köszönhetően jelent meg először a Közel-Keleten, majd Egyiptomban, Észak-Afrikában. Később, a középkorban – a mór közvetítésnek köszönhetően – már Dél-Spanyolországban is megjelent, majd szinte egész Dél-Európában ismertté vált. Története összefonódott […]
A kerek és friss ízű paradicsom, fogyasztása igen jótékony hatású magas vitamin tartalma miatt. A C-vitamin mellett kalciumot illetve K-vitamint is találhatsz benne. Felhasználása sok oldalú lehet, fogyaszthatad nyersen, salátába aprítva vagy szendvicsek mellé. Ha valamilyen hűsítőre vágysz paradicsomlevet is préselhetsz. Természetesen főtt formában, tészta szószként vagy paradicsomlevesként is tökéletes választás.
A cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született meg. Nagyon alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvence, egész évben. A mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség. Őshazájában már több ezer éve szerves alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik század környékétől kezdve […]
Az apró uborka, vagy más néven kovászolni való uborka a magyar konyha egyik jól ismert tagja. Hiszen nélküle hogyan is készíthetnénk a nyár egyik legnagyobb slágerét, a kovászos uborkát? Az ideális kovászolni való uborka kb. 12-14 cm, héja kissé szőrös. Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 […]
A krumpli az Andok hegyláncairól származik, Európába pedig a XVI. században került. Ekkor kapta a “batata” nevet. Ne feledjük el, hogy a burgonya sokat köszönhet Parmentier-nek, aki németországi raboskodása idején fedezte fel, majd vitt Versailles-ba néhány virágos száracskát, amelyek azután a király kalapját díszítették. A növény korabeli reklámkampánya volt, hogy napközben a burgonyaültetvényeket katonákkal őriztették, […]
Örülünk neked!
Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!
Lépj be a fiókodba!