Az egyik legkedveltebb fűszer, kerülhet salátába, hideg és meleg mártásba, olasz tésztaételekből kihagyhatatlan, de még desszertbe is tehetjük – rengeteg nálunk is igencsak kedvelt fogás elengedhetetlen fűszere. Szárítva minden konyhában megtalálható, de érdemes frissen, cserépben is tartani!
A nálunk leggyakrabban előforduló nagy levelű (vagy másként: édes) bazsalikomot (tudományos nevén Ocimum basilicum L.) nem véletlenül hívta a népnyelv sokáig királyfűnek, bár emellett a bazsalikusfű elnevezés sem számított egykor ritkának. A bazsalikom neve ugyanis a görög baszileusz (’király’ jelentésű) szóból eredeztethető, a hagyomány szerint azért, mert az ókori királyavatáshoz használt olajkeverék részét képezte. Királyi növényként tartották számon Európa-szerte. Középkori latin nyelvű füveskönyvekben pedig már a gyógyhatású növények között szerepel basilicumként. Jóllehet nem is Európa, hanem Délkelet-Ázsia, valószínűsíthetően az indiai szubkontinens lehetett őshazája, és már jóval Kr. e. ismerték és fogyasztották. Indiában sok helyen ma is szent növényként tekintenek rá, és vélhetően nem volt ez másként az ókori Egyiptomban sem, ahol királysírokból kerültek elő maradványai. Egyiptomból jutottak el magjai Európába, és terjedt el aztán a növény világszerte.
Ma már számtalan fajtája létezik. Tagadhatatlan, hogy legnépszerűbb a nagy levelű, édes bazsalikomként is emlegetett fajta, de nem ritkák a keskenyebb levelűek, sőt a vörös színűek sem. A sokféle bazsalikom levelei alakjában, méretében, illóolajuk összetételében, intenzitásában és a virág színében különböznek egymástól – vannak olyan típusok, amelyek szépségüknek köszönhetően máig kedvelt (ehető) dísznövények.
Nálunk is jó néhány száz éve ismert és termesztett növény. Eleinte dísznövényként, majd gyógy- és fűszernövényként vált mind elterjedtebbé. A népi tradícióban a parasztházak mellett, kiskertekben termett illatos bazsalikomot Magyarországon a lányok növényének tartották (a fiúké a rozmaring volt), leveleit sokszor imakönyvek lapjai között préselték – mindenféle csodatévő erőt tulajdonítva neki. Világszerte a legendák övezte növények közé tartozik, a távol-keleti konyha ma is szent bazsalikomként tartja számon különböző, ott termett típusait.