Search
Generic filters
Search in title
Search in excerpt
Search in content

Bazsalikom cserepes

1 db

899 Ft ( 899 Ft/db)

- +
Cikkszám: 1 cserép

Készleten

Kategóriák: , , , ,
Származási ország: Magyarország

Az egyik legkedveltebb fűszer, kerülhet salátába, hideg és meleg mártásba, olasz tésztaételekből kihagyhatatlan, de még desszertbe is tehetjük – rengeteg nálunk is igencsak kedvelt fogás elengedhetetlen fűszere. Szárítva minden konyhában megtalálható, de érdemes frissen, cserépben is tartani!

A nálunk leggyakrabban előforduló nagy levelű (vagy másként: édes) bazsalikomot (tudományos nevén Ocimum basilicum L.) nem véletlenül hívta a népnyelv sokáig királyfűnek, bár emellett a bazsalikusfű elnevezés sem számított egykor ritkának. A bazsalikom neve ugyanis a görög baszileusz (’király’ jelentésű) szóból eredeztethető, a hagyomány szerint azért, mert az ókori királyavatáshoz használt olajkeverék részét képezte. Királyi növényként tartották számon Európa-szerte. Középkori latin nyelvű füveskönyvekben pedig már a gyógyhatású növények között szerepel basilicumként. Jóllehet nem is Európa, hanem Délkelet-Ázsia, valószínűsíthetően az indiai szubkontinens lehetett őshazája, és már jóval Kr. e. ismerték és fogyasztották. Indiában sok helyen ma is szent növényként tekintenek rá, és vélhetően nem volt ez másként az ókori Egyiptomban sem, ahol királysírokból kerültek elő maradványai. Egyiptomból jutottak el magjai Európába, és terjedt el aztán a növény világszerte.

Ma már számtalan fajtája létezik. Tagadhatatlan, hogy legnépszerűbb a nagy levelű, édes bazsalikomként is emlegetett fajta, de nem ritkák a keskenyebb levelűek, sőt a vörös színűek sem. A sokféle bazsalikom levelei alakjában, méretében, illóolajuk összetételében, intenzitásában és a virág színében különböznek egymástól – vannak olyan típusok, amelyek szépségüknek köszönhetően máig kedvelt (ehető) dísznövények.

Nálunk is jó néhány száz éve ismert és termesztett növény. Eleinte dísznövényként, majd gyógy- és fűszernövényként vált mind elterjedtebbé. A népi tradícióban a parasztházak mellett, kiskertekben termett illatos bazsalikomot Magyarországon a lányok növényének tartották (a fiúké a rozmaring volt), leveleit sokszor imakönyvek lapjai között préselték – mindenféle csodatévő erőt tulajdonítva neki. Világszerte a legendák övezte növények közé tartozik, a távol-keleti konyha ma is szent bazsalikomként tartja számon különböző, ott termett típusait.

A népi gyógyászat elsősorban étvágyserkentőként, a felfúvódás kezelésére, köhögéscsillapítóként, természetes vízhajtóként, vérnyomáscsökkentőként alkalmazza. Tea főzésére is alkalmas, ami influenzás, megfázós időszakban a hurutos köhögés csillapítására különösen javallt. Nem mellesleg egykor a depresszió egyik ellenszerének – ahogy akkoriban mondták: a búskomorság elleni csodanövénynek – is tartották, teáját ezzel a céllal is kortyolgatták. A friss levelekből préselt nedvet pedig rovarcsípések kezelésére alkalmazták – külsőleg.

Illóolajban igen gazdag, de vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Megtalálható benne számos B-vitamin (köztük a folsav), kifejezetten magas a C-vitamin tartalma (100 gr friss bazsalikomban 18 mg), csakúgy, mint a K-vitaminé, sőt E-vitamin is található benne. Az ásványi anyagok közül számottevőnek mondható mennyiségben rejlik benne mangán és vas, de magnéziumot, kalciumot, sőt cinket is tartalmaz.

Ma már elsősorban fűszernövénynek számít, és mivel akár virágcserépben, ablakban vagy balkonládában is termeszthető – fényigényes növény, de a viszonylag kevés gondoskodást is nagyon meghálálja -, szinte mindig van belőle friss. Jóllehet alapvetően a mediterrán, azok közül is elsősorban az olasz és görög konyha fogásainak egyik meghatározója, számos fajtája létezik, amelyek az ázsiai konyhában is igen népszerűek.

Fiókodat sikeresen aktiváltad!

Örülünk neked!

Köszönjük, hogy ránk szántad ezt a pár percet, a későbbiekben azon dolgozunk majd, hogy rászolgáljunk a bizalmadra!

Lépj be a fiókodba!

Bezár

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb ajanlatainkról!

Bezár

Fontos tájékoztatás, kérem olvassa el!

A kesu.hu nem webáruház, így a választott termékeket Ön csak kiszállításkor vásárolja meg. Előfordulhat, hogy a kiszállítás napján az Ön által választott termék nem található meg az áruházunkban, és nem tudjuk az adott terméket kiszállítani, kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot