A Földközi- tenger mellékéről származó, kellemes, ánizsra emlékeztető, édeskés, kissé csípős, aromás fűszernövény, amely különféle halételek, pácok, sütemények és likőrök fűszerezésére való, ám adagolásánál ügyelni kell átható aromája miatt. Sok indiai fűszerkeverék elmaradhatatlan tartozéka. Ánizzsal helyettesíthetjük. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, marinádok, teasütemények, likőrök ízesítésére használható. Jól illik a sajtok mellé is. A középkorban az emberek édesköményt rágtak, hogy ne korogjon a gyomruk. Kiváló emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, ízjavító, vízelhajtó, tejszaporító hatású. csecsemők szélhajtó teájának és egyéb teakeverékeknek is fontos alkotórésze.