Már az őszibarack őshazájában, Kínában is sok változatát (a nektarint és a lapos barackot is) ismerik és termesztik évezredek óta. A lapos barackok fogyasztásának utóbbi években tapasztalt gyors emelkedése több tényezővel magyarázható: különleges a gyümölcs alakja, kiváló az íze és nem utolsó sorban egyszerűen, a csorgás-csöpögés veszélye nélkül fogyasztható. A lapos barack a XIX. század elején Jáva szigetéről került Londonba. Onnét terjedt el Európában és jutott el 1828-ban New Yorkba, majd az USA több államában elterjedt. Harold Hume a Floridai Mezőgazdasági Kutató Állomás Évkönyvében 23 fajtát említ a Peen-to csoportban. Származására tekintettel Java peach-nek is nevezték. Elnevezései elsősorban alakjára utalnak: flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), UFO. Magyarországon kínai lapos baracknak, japánbaracknak és pogácsabaracknak nevezték. Magyarország területén is megjelent a XIX. században, a Niemetz temesvári faiskola kínálatában már 1904-ben szerepelt. Mohácsy Mátyás 1954-ben már ismertnek és elterjedtnek tekintette a lapos barackokat.
Magyar nemesítésű fehér húsú, lapos őszibarack a Remény,